2022-03-04 13:54:48• hírek • Bede Emőke

Nem ajánlott megelőző jelleggel jódtablettát szedni

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Nem ajánlott megelőző jelleggel jódtablettát szedni, mert pajzsmirigybetegséget okozhat - hívja fel a figyelmet közösségi oldalán az egészségügyi minisztérium. A tárca annak kapcsán adta ki a tájékoztatást, hogy az esetleges nukleáris incidensek miatt az utóbbi időben egyre többen keresték ezeket a készítményeket a gyógyszertárakban. 

Mint írják, egy nukleáris incidens miatt kialakult vészhelyzet esetén csak az első órákban javasolt a kálium-jodid szedése, és a szaktárca feladata megszervezni a készletek biztosítását az Országos Közegészségügyi Intézet ajánlásai alapján.


A kálium-jodid készítményeket egyébként az Antibiotice Rt. állítja elő és az állami tartalékokat és különleges problémákat kezelő országos igazgatóság (ANRSPS) raktározza. Szükség esetén a megyei közegészségügyi hatóságok a lehető legrövidebb időn belül kiosztják ezeket a lakosságnak - áll még a minisztérium bejegyzésében, és ugyanezt hangsúlyozta a péntek délelőtti kormányinfón Dan Carbunaru szóvivő is.


Egyelőre nem kell aggódnunk


A zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos hírekre Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is reagált: „A hatóságok jelenleg nem észlelnek emelkedett radioaktivitást Romániában azt követően, hogy ma hajnalban az orosz fegyveres erők tüzet nyitottak a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműre. A környezetvédelmi minisztérium alárendeltségében működő a környezetvédelmi ügynökség folyamatosan méri a radioaktivitást. Jelenleg semmilyen veszély nem fenyegeti az ország lakosságát, a következő időszakban naprakész tájékoztatást nyújtunk.” – fogalmazott a tárcavezető.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: